Jimmy Pixel
9.11.2011, 21:47
Вже довгий час подумую щоб змінити ОС на Лінукс! Звик до віндовса і користуюсь ним вже 10 років) Звик до графічного інтерфейсу.
Хто користувався Лінуксом і може підказати щось?
Переваги та недоліки?
Кажуть що якість зображення дивним чином покращується (ніби ppі збільшилось)
Правда чи нахабна брехня?
Варто взагалі це робити?
Прошу як можна більше відгуків про Лінукс саме від людей які ним користувались або користуюються.
Привет, Jimmy Pixel, я пользуюсь линуксом переодично, выбрал себе дистрибутив Ubuntu, а CentOS поставил себе на серверную машину. Обоя очень удобны, но отличаются сильно между собой.
Все зависит от дистрибутива который ты выберешь, если хочешь себе более пользовательский дистрибутив, чтобы смотреть фильмы, слушать музыку - могу посоветовать тебе выбрать Fedora или Ubuntu.
Распишу тебе все известные мне плюсы и минусы:
Плюсы:
1.Менее глючит чем Виндоус, но опять таки зависит все от дистрибутива.
2.Открытость ядра, можешь в любое время изменять ОСь под себя. Графический интерфейс изменить, придумать пару плагинов.
3.Открытый исходный код у программ. Можешь изменять существующие программы под себя, настраивать их.
4.Присутствуют очень приятные для глаз графические оболочки как Gnome и KDE, которые значительно упрощают работу с данной ОСью.
Минусы:
1.Некоторые команды прийдется вводить в консоли, такие как права доступа chmod, но это легко убрать, но не советую дабы максимально защитить себя. В некоторых дистрибутивах приходится полностью устанавливать программы через консоль, хотя в Ubuntu присутствует специальный менеджер с которым проблем не возникнет.
2.Несовместимость с Windows приложениями, это решается программой Wine, но некоторые программы могут ужасно лагать или вообще не запускатся.
Если все-таки перейдешь на Линукс, то тебе по началу будет очень неудобно, непривычно, моментами будет это бесить. Мой тебе совет, держи себя в руках и пройди через все трудности на пути и у тебя выйдет абсолютно настроеная под себя удобная система.
Если ты типичный юзер ПК, тобиш используешь ради интернетов, игрулек, читалок и т.п., то зачем тебе Линукс?
Jimmy Pixel
9.11.2011, 22:13
2Brine Дууууже гарно написав але всеж таки ще чиїсь думки хочу бачити) Я знаю що Лінукс в основному під сервера ставлять... І незручно що більшість нового Софту під Віндовс випускається... А як щодо графіки? Краще виглядає ніж на Віндовс? Зображення чіткіше?
2Saber Лінукс мені не під гами) Мені потрібно в більшості для інших софтових потреб)
Як ви думаєте ? Лінус більш захищений ніж Віндовс?
Верстати сайти мона буде? (Notepad++ ? :DDDD)
Это зависит от твоего монитора и твоей видеокарты, хотя частично от графической оболочки тоже. Я ставил себе KDE, выглядит очень красиво, буквы читаются приятно чем в Gnome. Хотя недавно вышла Gnome 3 и они видимо решили уже идти в сторону улучшения интерфейса и уже выглядит не так уж плохо, хотя теперь она стала больше ресурсов у видеокарты жрать, хотя KDE тоже не мало берет для себя.
upd: Да, линукс имеет более высокую защиту чем Виндоус.
Сайт верстать можно будет. Ставишь себе вебсервер, например xampp, а notepad++ можно под вайном запустить спокойно, уже проверял все нормально работает. Даже возможно что тебе найдутся на линуксе более удобные редакторы для верстания.
-Star Boy
9.11.2011, 22:17
Заядлый окноман. Год назад перешел на убунту. На прошлой неделе купил 2 винт. И поставил туда виндовс... Я думал мои глаза лопнут.
Графическое оформление и интерфейс гораздо удобнее. Если ты не играешь в игры то 100% переходи на линукс.
Jimmy Pixel
9.11.2011, 22:29
Ще цікавить продуктивність. Можна наприклад розігнати відеокарту і процесор як в Віндовсі? Для нарізки фільмів наприклад? Монтажу?
Да конечно, разгоняется с помощью специальных утилит, тут уже будешь поиск использовать. Да, есть программы для нарезки фильмов, звуковые программы, фотошоп картинок. Например аналогом фотошопа считается Gimp.
Аналоги уже давно придуманы за нас и уже давно гуляют сетью.
Sagittarius
9.11.2011, 22:42
Стосовно захищеності, то це питання відносне: з одного боку вірусів під Лінукс значно менше, а з іншого це лише тому, що Лінукс ЗНАЧНО менш поширенна ОС.Але, у будь-якому випадку, шанс підхопити якусь заразу мізерний.
З написанням сайтів проблем, як уже казали, не виникне. І з розгоном також. Кількість програм для Лінукс достатня майже на всі випадки життя. Проблеми можуть виникнути з професійними програмами - їх аналоги для Лінукс зазвичай менш функціональні.
Jimmy Pixel
9.11.2011, 22:43
2Brine Ідеально )) Дуже добре на все відповів дякую) Якщо в когось є ще якісь погляди або зауваження щодо цього пишіть) Скоріш за все спробую поставити))
Unix-подобные ОС обычно ставят для определенных целей для решения узкоспециализированных задач, которые обычно выполняют ту или иную системную или сетевую задачу. Когда важно, чтобы было ничего лишнего...это как автомат Калашникова, умеет то, что лучше всего получается.
Касательно верстки. Видел как сидят и верстают под Линуксом также неплохо, как и под Виндой. Например в редакторе Emacs + с плагином для Zen-codding, мне там фишка нравится как Zen-codding Preview..очень полезная. Фотошоп работает также хорошо правда со своими артефактами..но как правило со временем привыкаешь...работе не мешают. А ставить Линукс для пользовательских задач как минимум глупо...мода отличиться, но никак не здравый смысл.
Jimmy Pixel
9.11.2011, 23:36
\я хочу спробувати щось нове щоб потішити мої софт потреби)Дякую всім) Ще б сказали 1 річ: Лінукс краще купити чи скачати? Апдейт і так дальше) Ніколи Лінуксом не користувався) Багато питаннь)
Линукс - не продается, это ядро которое распространяется под лицензией GNU/GPL, тоесть бесплатно в сводобном доступе.
Лінукс краще купити чи скачати?
Брайн правильно сказав, що Лінукс є ОС з відкритим кодом і розповсюджується безкоштовно. Але є дистрибутив Mandriva, а саме Mandriva Powerpack він безкоштовно не розповсюджується, його можна купити. Він платний тому що наперед вже напічканий софтом, повністю налаштований і має в собі вже все для роботи з Windows-програмами. Там повністю надається техпідтримка і т.д.
Ось цитата з магазину, де можна придбати Мандріву:
Mandriva 2010 Spring Powerpack — дистрибутив GNU/Linux, предназначенный для установки на рабочей станции или небольшом сервере. Будучи одним из самых удобных и популярных дистрибутивов GNU/Linux в мире, Mandriva Linux является идеальным вариантом для использования в коммерческих и государственных организациях на офисных рабочих станциях и серверах. Простота использования и настройки и дружественность к пользователю Mandriva 2010 Spring Powerpack делают дистрибутив идеальным вариантом для перехода на Linux новых пользователей в офисе и дома. В то же время, Mandriva 2010 Spring Powerpack полностью удовлетворяет запросы опытных пользователей и администраторов.
Визитная карточка Mandriva — ряд утилит, повышающих удобство настройки и работы с системой, безопасность: центр управления Mandriva Linux, дающий возможность централизованной настройки оборудования, служб и сервисов, интерактивный межсетевой экран, утилита для упрощения миграции с Windows, ПО для управления жесткими дисками и др.
Якщо треба кину посилання, в ПМ.
Скажу по суті. По-перше треба обрати для чого тобі потрібен Лінукс. По-друге вже відносно своїм критеріям треба обирати дистрибутив. Їх дуже багато, так що, можна знайти те, що тобі потрібно.
Вже в залежності, що ти потребуєш від ОС, ти можеш обрати Вінда чи Лінукс.
Але якщо ти хочеш поюзати просто новий софт, то залишайся на Вінді.
Birdy Once
10.11.2011, 17:52
Вставлю і свої 5 копійок.
Десь літом і я захотів поставити Лінух, довго не міг вибрати який, проте припала до ока Убунта. Скачав, поставив. Відразу ввело в ступір те, що фактично нічого немає. Декілька хвилин бавився, лазив з телефону в інеті, шукав команди, щоб включити інет, так як ярличка не було ) Знайшов, ввійшов в інети. Після того як все вдалося місяці два сидів безперервно на Убунті, зайшов на вінду - думав осліпну.
З мінусів я помітив тільки те, що після обновлення Убунта повісилась, і нічого крім як того, що зносити робити з нею не можна. А так, якщо вагаєшся - став як другу ОС, імхо. Будеш мати змогу швидко повернутися на вінду, або погратись інколи і в іграшки. Доречі про іграшки, якщо комп - не старий, як динозавр (бо на динозаврі і старі іграшки будуть лагати) - то все прекрасно запускається і літає, лиш інколи є проблеми - і тоді приходиться вдаватись до Камасутри, не інакше.
До плюсів можна додати постійне обновлення софту і тому подібного. Готова програма для завантажування того ж софту.
Тому отаке от:
[+] Приємний дизайн
[+] Хороша захищеність
[+] Життя без лагів
[+] Постійна підтримка зі сторони розробників
[+] Вона безплатна
[+] На "калькуляторах" творить дива
[+] Підтримка усіх мов )
[+] Можна повністю підлаштувати під себе
[-] Злітає після обновлення до новішої версії
[-] Може бути важкою в освоєнні для далеких і віндоюзерів
[-] Для диких фанів іграшок треба мати не комп'ютер - а ракету, тому для тих, хто любить гратись в ігри - Лінух не рекомендується ))
п.с. пройшов портал 2 без лагів і всяких приколів на лінухі)
Jimmy Pixel
10.11.2011, 18:42
2All Дякую люди) Напевне попробую лінукс але трішки пізніше) Ссилки на дистрибюторів прошу в ПМ (на всякий випадок)
2Admins/Moderators Тему можна закривати .